Contrefilet de boeouf roti / Roasted sirloin of beef / Contra fillet assado



Compliments : Garniture de legumes, Haricot’s vert a l’anglaise et Carottes glace’es tourne’es et pomme chateau/ Boiled French beans, turned glazed carrots and potatoes chateau / Cenouras esmlatadas com manteiga e acucar

Ingredients and method of cookery

600 gr Sirloin of beef
200 gr rib bones
50ml oil

1 > Trim and season beef and seal the meat in hot pan.
Place on top of trivet in roasting tray and cook in a pre-heated oven at 240oC.
Baste frequently and reduce the heat gradually when necessary, as for example in the case of large joints.
Roasting time is approximately 15 min per ½ kilo, plus 15 min of additional cooking time.
To test if cooked, place on a tray and press firmly in order to see if the juices released contain any blood.
Beef is normally cooked under done and a little blood should show in the juice that issues when the meat is pressed.
On removing the joint from the oven, rest for 15 minutes to allow the meat to set and facilitate carving.
Serve on a platter with Bouquetiere as garnish.

250 ml brown stock
100 ml red wine

2 > Degrease the roasting tray and deglaze with red wine. Reduce wine by 2/3 , add brown stock and continue to reduce to a coating consistence. Adjust the seasoning if necessary, add 1 table spoon of butter out of the heat and serve.


Ingredientes e modo de preparo

600 gr de contra-fillet com osso
200 gr de ossos de costela de boi
50ml de óleo

1> Limpe a carne, tempere e sele na panela quente.
Coloque em cima do trivet (um triangulo com os ossos) na assadeira e deixe cozinhar em um forno pré-aquecido a 240oC.
Reduza o calor gradualmente quando necessário, como por exemplo no caso de grandes articulações.
Tempo de assar é de aproximadamente 15 minutos por ½ kilo, mais 15 min de tempo de cozimento adicional.
Para testar se esta cozido, pressione com firmeza, a fim de ver se os sucos liberados contem sangue.
Carne bovina é normalmente cozida mal passada e um pouco de sangue deve mostrar quando a carne é pressionada.
Descanse a carne durante 15 minutos para facilitar a desosagem.
Sirva em uma travessa com arranjos de vegetais.

250 ml de caldo de carne.
100 ml de vinho tinto

2> Desengordurar a bandeja e adicionar com vinho tinto. Reduzir o vinho por 2 / 3, adicione caldo e continue a reduzir para uma consistência de molho. Ajuste o tempero se necessário, disolva 1 colher de sopa de manteiga fora do fogo e sirva.

Comentários